maanantai 4. maaliskuuta 2013

Aamiainen vuoteessa

Kuka on joskus haaveillut saavansa aamiaisen vuoteeseen? No minä en ole, koska olen aina pitänyt mokomaa hommaa äärimmäisen epäkäytännöllisenä ja typeränä toimintana. Paljon mukavampaa on ottaa kunnon asento pöydän viereen ja levittää päivän lehti terveellisen aamiaisen kaveriksi.

Sairaalassa makoillessa on kuitenkin nyt ollut pakko kokeilla inhokkipuuhaa joka aamu, kuten myös lounaan, päiväkahvin (tosiaan vain kahvia, ei särvintä mukana), päivällisen ja iltapalan syömistä selinmakuulla tai kylkiasennossa. Viime tiistaina aloitin harjoittelun ja nyt homma alkaa jo sujua mestarillisesti. Enää vaatteiden etumus ei ole täynnä ruokaläikkiä kuin edesmenneellä mummullani, vaan syöminen onnistuu sutjakasti vasemmalla (eli väärällä) kädellä. Pöytä kun sijaitsee sängyn oikealla puolella. Myös päivän lehti puuttuu, mutta onneksi on sentään aamuTV.

Mutta se ruoan laatu. Onneksi olen lähes 35-vuotiaan elämäni aikana tottunut mitä erilaisimpiin ruokiin, työpaikkaruokalan lihakastikkeesta patikointiretkellä lämmenneisiin ja vettyneisiin voileipiin asti. Myönnän olevani nyt hieman pettynyt sairaalan ruoan terveellisyyden tasoon. Missä ovat aterioilta marjat, hedelmät, kasvikset, raikas salaatti ja proteiini? Tarjotin on " täynnä" kerta toisensa jälkeen hiiilihydraatteja kuten perunaa, vaaleaa leipää, pelkkää kaurapuuroa tai sokeripitoista jogurttia. Olen itse tottunut päivittäin syömään marjoja, hedelmiä, laadukasta leipää, maitorahkaa ja itse tuunattua mysliä, mutta nyt on sitten opeteltava olemaan ilman niitä. Läheisten ei kannata elintarvikkeita sairaalaan myöskään raahata, koska jääkaappia ei tässä luxus-yksiössäni kuitenkaan ole. Onneksi vielä on talvi. Viikonloppuna rahkat säilyivät hyvin mieheni toimesta huoneen ikkunan ikkunalaudalla, vaikka pelkäsinkin koko ajan saanko ne syödäkseni vai löytääkö rahkatötsä tiensä jonkun alapuolella kulkevan päähän...

No mutta kaikilla asioilla on valoisa puolensa. Saan sentään syödäkseni 1800 kcal vuorokaudessa. Vuodelevossa oleville määrä on tuo, synnyttäneille kuulemma 2400 kcal. Vuorokausimaksu hoidosta on itselleni reilut 30€, joka kattaa kaiken tämän luksuksen lääkkeitä myöden. Satakunnan sairaanhoitopiiri maksaa sitten loput, kuten ne viime viikolla 2,5 vrk suoraan suoneeni tiputetut supistuksenestolääkkeet, jotka maksoivat kuulemani mukaan 1000€/pussi. Hinnasta johtuen ne lopetettiinkin toistaiseksi ja siirryttiin kevyempiin versioihin. Tujumpaa lääkettä saan taas, jos tarve vaatii. Ja ai niin, jos joku ihmettelee miksi täällä sairaalassa oikein pötkötän, niin se johtuu siitä, että vauvat yrittävät pyrkiä maailmaan liian aikaisin ja ihan vielä se ei ole sallittua. Tulevat ehkäpä äitiinsä, aina vauhdilla menossa paikkaan kuin paikkaan...

Kuvassa malliesimerkki terveellisestä ja monipuolisesta aamiaissämpylästä. Onneksi en ole kasvis-,luomu- tai minkään muunkaan ruokavalion tiukkapipoinen noudattaja, silloin olisin nimittäin oikeasti pulassa.



5 kommenttia:

  1. Viisi hiilariateriaa rytmittää mukavasti päivää. ;) Onko tuo 1800 kaloria sama niin yhden kuin kahdenkin odottajille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa hyvä kysymys! Pitääkin vaatia vähän laadukkaampaa ruokaa sillä perusteella, että mahassa on sentään kaksi asukkia...

      Poista
  2. Tuo sairaalan ruoka on ihan järkyttävää! Mulla oli raskausajan diabetes, ja ollessani pari päivää sairaalassa seurannassa ihan muusta syystä oli arvot aivan pilvissä ihan koko ajan. Muuten en normaalilla ruokavaliolla saanut niitä koskaan edes ylärajoille. Liikaa hiilihydraatteja, liian vähän kasviksia ja vihanneksia ja ihan liikaa rasvaa. Voisi kuvitella, että sairaalassa sentään saisi kunnon ruokaa, mutta todellisuus on jotain ihan muuta.

    Tsemppiä makoiluun!

    - Akuliini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo huomattu on! Jos elo venyy viikkojen mittaiseksi, niin pitänee harkita minijääkaapin raahaamista huoneeseen:-) Tai ehkä alan raapustaa kansalaisaloitetta sosiaali- ja terveysministerille!

      Poista
  3. Taysissa oli kyllä kasviksia ihan lautasmallin mukaisesti, mutta jostain syystä salaatti maistuu aina samalle, ihan sama mistä se on tehty. Ja salaatinkastiketta ei saa kuin päivällisellä. Onneksi joku oli tuonut (nimettömän) salaatinkastikepullon osaston jääkaappiin. Lämmin kasvislisäke oli myös aina jotain pakastealtaasta tuttua sekoitusta: aurinkokasvikset, parsakaali, wok-vihannekset... Liki kahden viikon osastojaksolla minä raskaanaoleva laihduin kilon huolimatta mielenkohennusherkuista, päiväkahvipullista ja vähäisestä liikkumisesta. Ruoan halpuus näkyy suoraan laadussa. Aamupalaleipä ei maistunut miltään, aamupalajogurtti oli aina sitä samaa vesilatkua rasvatonta Jogia. Vähänkö elän herroiksi täällä potilashotellissa nyt: lounaaksi söin tomaattista kana-homejuustokeittoaa, päivälliseksi kanaa ja uunilohkoperunoita... Aamupalapöytä on, no, hotelliaamiainen :-) Salaattipöydässä on montaa eri sorttia kastiketta ja lisukkeeksi pähkinöitä, siemeniä. Ja salaattipöytä on muutenkin hieman Taysin salaatteja monipuolisempi... Jos saa valita niin ehdottomasti tämä kun hinta on sama.

    VastaaPoista